Groene thee komt van de thee plant, maar heeft zoals de meeste andere thee soorten geen volledige fermentatie ondergaan. Fermentatie is een proces waardoor thee haar karakteristieke smaak en kleur krijgt. Voor de groene thee worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Waarna ze vervolgens kort worden gestoomd en gedroogd. Na dit proces is de thee klaar om te verwerken.
Geschiedenis
Groene thee vindt zijn oorsprong in China. Keizer Shen Nung dronk in 2737 voor Christus zijn eerste kopje groene thee. Maar de thee soort die nog eerder dan groene thee bekend was is kruiden thee. Eeuwen later, in de 16e eeuw kwam de eerste groene thee via ontdekkingsreizigers naar Nederland.
De voordelen van groene thee
Groene thee kent vele voordelen. De meesten voordelen hebben te maken met gezondheid en afvallen. Door de verschillende stoffen die in de losse
thee bladen zitten ondersteunt deze thee de gezondheid. Wetenschappers zeggen dat:
- Je van groene thee kunt afvallen, door de antioxidanten versnelt het afval proces.
- Groene thee hartkwalen kan verminderen en zelfs voorkomen.
- Bij diabetici groene thee het glucoseniveau reguleert waardoor deze minder snel stijgt.
- Het risico op kanker verkleint door het drinken van groene thee.
- Het LDL (slechte) cholesterol verlaagt en het HDL (goede) cholesterol versterkt.
- De ziektes Alzheimer en Parkinson vertraagt.
- Het de kans op keel en andere mondontstekingen verkleint.
- Door het drinken van groene thee de spijsvertering verbetert.
- Groene thee huidveroudering vertraagt.
Maar bovenal geeft groene thee jou een rustgevend gevoel en verbetert het je vitaliteit.
Hoe moet ik groene thee zetten?
Je doet een theelepel (ca. 2 gram) losse groene thee in het thee filter. Omdat de groene thee bladen vrij grof zijn hoef je niet beslist een fijn filter te gebruiken maar kan dit ook prima met een grover filter. Vervolgens kook je water. Maar let op, laat het afkoelen tot ca. 80°C of voeg een beetje koud water toe. Als je dit niet doet krijgt groene thee een iets bittere smaak. Laat de groene thee in het filter vervolgens ca. 2 tot 3 minuten trekken.