Alles wat je moet weten over kandijsuiker

Alles wat je moet weten over kandijsuiker

0 reactie minuten lezen

Alles wat je moet weten over kandijsuiker 

Je drinkt je kop thee graag wat zoeter, maar liefst wel op een ambachtelijke, elegante manier. Dan kom je natuurlijk al snel uit bij kandijsuiker. Dat het een mooie manier is om je kop thee op smaak te brengen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar je bent op deze blog uitgekomen, omdat er ook dingen zijn met betrekking tot kandijsuiker die je nog niet weet. 

Goed dat je er bent, want daar gaan we hieronder verandering in brengen. Verderop in deze blog vertellen we je wat kandijsuiker precies is, hoe het gemaakt wordt en wat het verschil is tussen kandijsuiker en gewone suiker. Natuurlijk goed om te weten, maar misschien ook leuk om te vertellen aan je familie en vrienden onder het genot van een heerlijke kop dampende thee!

Wat is kandijsuiker? En hoe wordt kandijsuiker gemaakt? 

Goed, laten we beginnen. Dat doen we door uit te leggen wat kandijsuiker precies is. En dat kunnen we eigenlijk niet doen zonder te vertellen hoe het gemaakt wordt. 

Kandijsuiker is eigenlijk een soort suikerkunstwerkje. Als je kandijsuiker wilt maken, dan begin je met grote hoeveelheden suiker, die je oplost in kokend water. Daarna laat je het mengsel heel langzaam afkoelen. Terwijl het water-suiker mengsel afkoelt, gaan de suikermoleculen zich aan elkaar binden en vormen steeds grotere kristallen. Zo worden kleine suikerkristallen langzaam steeds grote brokken–het kunstwerk wordt gevormd. Dit proces kan wel weken duren! 

Is kandijsuiker gezonder dan gewone suiker? 

We krijgen vaak de vraag of kandijsuiker gezonder is dan gewone suiker. Nu je weet hoe het wordt gemaakt kun je er waarschijnlijk zelf antwoord op geven, maar we kunnen hierover kort zijn: nee. Kandijsuiker wordt gemaakt met water en ‘gewone’ suiker, dus in principe zijn deze twee soorten suiker hetzelfde. 

Maar wat maakt dan wel het verschil? Nou, kandijsuiker kristallen zijn vele malen groter dan de suikerkorrels die je gewend bent. Kandijsuiker heeft, in tegenstelling tot gewone suikerkorrels, een prachtige, glanzende buitenkant, die wordt gevormd tijdens het samensmelten van de suikermoleculen.( Weet je nog hoe het suikerkunstwerk gemaakt wordt?) 

Daarnaast lost kandijsuiker veel langzamer op dan gewone suiker, simpelweg omdat de kristallen zo groot zijn. Zo kun je veel langer genieten van die heerlijke zoete smaak die kandijsuiker afgeeft. 

Het verschil tussen witte en bruine kandijsuiker 

Ook heb je kandijsuiker in allerlei kleuren. Hoe dat gemaakt wordt is door gewoonweg kleurstof toe te voegen tijdens het maken van de kandijsuiker–niet heel spannend dus. Aan witte en bruine kandijsuiker wordt trouwens geen kleurstof toegevoegd, deze twee varianten zijn puur natuur. Het verschil in kleur wordt hier veroorzaakt door het type suiker dat gebruikt wordt. Gebruik je regulier wit tafelsuiker tijdens het maken van kandijsuiker? Dan krijg je witte kandijsuiker. Maar, gebruik je basterdsuiker, dan krijg je bruine kandijsuiker. 

Kandijsuiker kopen 

Als je op zoek bent naar kandijsuiker kun je dit vaak vinden in theewinkeltjes of online thee speciaalzaken. Je kunt in ons assortiment dan ook verschillende soorten kandijsuiker vinden, zoals witte kandijsuiker, bruine kandijsuiker, en zelfs bruine kandijsuikersticks! Welke variant je ook zoekt, je vindt hem in ons assortiment. Het enige is dat wij niet alle kleuren van de regenboog aanbieden, omdat wij onze kandijsuiker het liefst 100% natuurlijk houden, dus zonder kleurstoffen. 

Waar kun je kandijsuiker voor gebruiken? 

Kandijsuiker is meer dan alleen een zoetstof voor de thee. Kijk, dat is natuurlijk waar wij hem voornamelijk voor gebruiken. Maar daarnaast kun je kandijsuiker ook gebruiken als vervanger van suiker in de koffie, als knapperige bite op je baksels, of als decoratie op je gerechten. Kandijsuiker is een echte alleskunner–en dat op een mooie ambachtelijke manier. 

Ambachtelijk genieten 

Zo, hopelijk ben je na het lezen van deze blog helemaal op de hoogte van wat kandijsuiker is en hoe je het kunt gebruiken. Zoals je hierboven hebt gelezen wordt kandijsuiker gemaakt met gewone suiker en water, waarom de een niet gezonder is dan de ander. Maar dat het niet gezonder is, betekent niet dat het gebruik van kandijsuiker geen prachtige toevoeging aan je leven is! Het brengt je thee namelijk op smaak op een mooie ambachtelijke manier. En daarnaast kan je het gebruiken in je baksels, of voor het decoreren van je gerechten. Kortom, heerlijk ambachtelijk genieten met deze echte alleskunner!

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Alles wat je moet weten over kandijsuiker"Laat een reactie achter