Zelf ijsthee maken: hoe doe je dat?

Zelf ijsthee maken: hoe doe je dat?

0 reactie minuten lezen

Zelf ijsthee maken: hoe doe je dat?

Kijk, je kunt je thee warm drinken. Maar het hoeft natuurlijk niet. IJsthee, de koude variant van thee, is namelijk ook heerlijk! Tegenwoordig is dit voor veel thee-liefhebbers, naast de klassieke warme kop thee, dé manier om van de heerlijke smaak en gezondheidsvoordelen van thee te genieten. Helemaal als het kwik hoog uitslaat.

Leuk dat je hier bent, want je bent natuurlijk niet voor niets op deze pagina uitgekomen. Als je hier bent, ben je ongetwijfeld geïnteresseerd in hoe je het beste zelf ijsthee kunt maken, dus laten we niet te lang om de hete brij heen draaien. 

Hieronder nemen we je mee in de drie meest gebruikelijke methoden om ijsthee te maken: de traditionele ‘Hot Brew’, de moderne ‘Cold Brew’ en de snelle ‘Shock Brew’. Daarnaast vertellen we je ook welke soorten thee in het bijzonder geschikt zijn voor het maken van ijsthee, zodat jij vandaag nog aan de slag kunt met het brouwen van jouw eigen ijsthee. (Hint: het zijn er meer dan je denkt!)

We hopen dat je na het lezen van deze blog alles weet wat je moet weten om aankomende zomer te genieten van jouw huisgemaakte glas ijsthee. Want laten we eerlijk zijn, wat is er nu lekkerder dan een koud glas ijsthee als het buiten warm is? Juist, dat weten wij ook niet… 

Hoe maak je ijsthee? 

Oké, laten we beginnen. Om dat te doen willen we eerst met je in de verschillende manieren duiken waarop je ijsthee kunt maken. We beginnen met de meest traditionele methode: de ‘Hot Brew’. Daarna gaan we door met de moderne ‘Cold Brew’. We sluiten af met de snelste variant, de ‘Shock Brew’.

De traditionele ‘Hot Brew’ methode 

De ‘Hot Brew’ methode is de traditionele en meest gebruikte manier om ijsthee te maken. Deze methode is eenvoudig (net als de andere twee manieren van ijsthee maken, trouwens) en flexibel, plus hij geeft je al-tijd een verfrissend glas ijsthee die perfect is voor een warme zomerdag. 

Maar hoe maak je nu ijsthee? Kies eerst de thee die je wilt gebruiken. Je kunt hier in principe iedere losse thee voor gebruiken–het gaat erom wat jij lekker vindt. Zet vervolgens de thee zoals je hem normaal ook zet, dus met kokend water. Vandaar ook de naam ‘Hot Brew’. Na het zetten laten we de thee afkoelen tot kamertemperatuur. Dit proces kan je trouwens versnellen door de thee in de koelkast te zetten. Als de thee ijskoud is, is hij klaar om gedronken te worden. Makkie, toch?

Wanneer je de ijsthee wilt gaan drinken is het het lekkerst om in het glas wat ijsblokjes te doen. Zo hou je hem lekker koud. Vervolgens kun je een schep suiker of een scheutje limonade toevoegen voor een zoete twist, citroensap of muntblaadjes om de ijsthee nog frisser te maken, of zelfs vers fruit toevoegen! 

En hier nog een tip: let er met het gebruiken van deze methode op dat je thee niet te lang laat trekken, dan kan de smaak namelijk bitter worden. Dit is overigens hetzelfde als met het zetten van een normale kop thee, maar goed om gedachten te houden als je ijsthee maakt.  

De moderne ‘Cold Brew’ methode 

De ‘Cold Brew’, ook wel koudgetrokken ijsthee genoemd, is naast de ‘Hot Brew’ een populaire methode om ijsthee te maken. Waar voor een ’Hot Brew’ de thee in heet water wordt getrokken en vervolgens wordt afgekoeld, wordt een ‘Cold Brew’ gemaakt door de thee langzaam te laten trekken in koud water. In vergelijking met de ‘Hot Brew’ zorgt dit voor een ijsthee met een zachtere en minder kans op een bittere smaak.

Om te beginnen kies je wederom je favoriete theesoort uit. Vervolgens ga je de thee zetten met koud water, in plaats van warm water. Gebruik hiervoor dezelfde verhouding van losse thee en water als je normaal gebruikt voor het zetten van een kop of kan hete thee. Vervolgens dek je de kan af en zet je hem in de koelkast. De thee laat je nu 8 tot 12 uur trekken. (Tip: maak een kan ijsthee voor het slapen en zet hem in de koelkast, zodat je je dag kunt beginnen met een glas ijsthee!) En mocht je van een intense smaak houden, kun je de thee nog wat langer dan de 8 tot 12 uur laten trekken. 

Nadat de thee klaar is met trekken is hij klaar, klaar om van te genieten! Als je een glas gaat inschenken en hem helemaal wilt afmaken, kun je dit doen een paar ijsblokjes in je glas te doen, eventueel een schepje suiker of een scheut limonade toevoegen, of wat citroensap of verse kruiden in het glas te doen. Speel lekker met je ijsthee totdat je voor jou de perfecte smaak gevonden hebt! 

De snelle ‘Shock Brew’ methode 

Dan last but not least: de ‘Shock Brew’ methode. Deze manier wordt ook wel de ‘Flash Brew’ methode genoemd en is populair omdat het de snelste manier is om ijsthee te maken. Het grote voordeel van deze methode is dus dat je in een mum van tijd een koude, smaakvolle ijsthee hebt, zonder uren te hoeven wachten tot de thee getrokken is.

Neem hiervoor wederom je favoriete thee. Vervolgens ga je de thee zetten met een combinatie van ijsblokjes en kokend water, in de verhouding 1 op 1. Als je een kan ijsthee van één liter wilt maken, betekent dit dat je 500 ml heet water en 500 gram ijsblokjes nodig hebt. Doe hiervoor eerst de ijsblokjes in een grote kan en voeg daarna de losse thee toe. Daarna giet je het hete water voorzichtig bij de thee en ijsblokjes.

De ijsblokjes zullen nu in het hete water smelten en de thee vrijwel direct laten afkoelen tot kamertemperatuur. Hierdoor zal de ijsthee slechts 3-5 minuten nodig hebben om te trekken, wat natuurlijk wel afhankelijk is van hoe sterk jij je ijsthee het liefste drinkt. Proef na een minuut of 5 even of de smaak goed is, wanneer je eventueel nog ijs of water kan toevoegen als je de ijsthee iets te sterk vindt. 

Nadat de ijsthee gezet is, is hij klaar om gedronken te worden. Om van je glas ijsthee vervolgens een écht feestje te maken kun je wederom wat ijs in je glas doen voordat je de ijsthee inschenkt, wat er mede voor zorgt dat hij lekker koud blijft. Ook aan de ijsthee die je met de ‘Shock Brew’ methode maakt kun je een scheut limonade, een schepje suiker, verse kruiden, of wat jij ook maar wilt toevoegen om de smaak compleet te maken. Heerlijk verfrissend! 

Welke thee is geschikt om ijsthee mee te maken? 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je in principe iedere soort losse thee ijsthee zetten. Het ligt er vooral aan waar je zin in hebt en wat jouw persoonlijke voorkeur is wat betreft thee. Net als met een ‘normale’ kop warme thee, kun je van zwarte thee, zoals zwarte thee met aardbei of lente thee, een intensere, vollere smaak verwachten dan groene thee en witte thee. Groene thee, zoals de Lucky Green, is over het algemeen wat frisser. En witte thee, zoals de White Rose, is heerlijk subtiel en zacht van smaak. 

Als je voor een kruidenmelange gaat, zoals de Summer Punch of muntthee, ligt het echt aan de kruiden, specerijen en bloesems die in de melange zitten welke smaak je mag verwachten. Werkelijk alle combinaties zijn mogelijk, waarvan wij de mooiste beschikbaar hebben gemaakt in ons assortiment. Daarom weten wij zeker dat je in ons assortiment een thee kunt vinden waar je voor jezelf het perfecte glas ijsthee mee kunt maken. En welke thee jij hiervoor het meest geschikt vindt, kom je natuurlijk maar op één manier achter: proeven! 

Lekker proeven! 

Bij iedere bestelling die je in onze webshop doet kun je daarom 3 gratis proefzakjes kiezen. En voor die 3 gratis proefzakjes kun je kiezen uit íédere smaak die je in ons assortiment kunt vinden. Daarmee kun jij dus gratis ontdekken welke thee jij het lekkerst vindt! En als je een bestelling van €30,- of meer plaatst, maken we het nog mooier. Dan mag je naast de 3 gratis proefzakjes ook nog een gratis losse thee uitzoeken! Ook hiervoor kun je kiezen uit iedere thee in ons assortiment. Op deze manier hopen we dat jij de thee vindt die perfect bij jou past. Veel thee-plezier!

Het gaat er om wat jij lekker vindt 

In deze blog hebben we je meegenomen in de 3 meest gebruikte methodes om ijsthee mee te maken. Mocht je absoluut geen tijd hebben om te wachten kun je het beste gaan voor de ‘Shock Brew’ methode. Hiermee kun je al binnen 5 minuten een glas verfrissende ijsthee inschenken. Als je iets meer tijd hebt en graag een glas ijsthee met een intense smaak drinkt, zet hem dan met de traditionele ’Hot Brew’ methode. En als je meer dan genoeg tijd hebt of vooral houdt van een glas ijsthee met een heerlijk zachte en verfrissende smaak, probeer dan eens de ‘Cold Brew’ methode.


Daarnaast weet je nu ook dat je iedere soort losse thee kunt gebruiken om ijsthee mee te maken. Het gaat er echt om wat jij lekker vindt en natuurlijk waar je op het moment zin in hebt. En mocht je even echt willen uitpakken, maak het glas ijsthee dan af met een scheut citroensap of limonade, een schep suiker of garneer met verse muntblaadjes. Of allemaal tegelijk natuurlijk, als je er écht een feestje van wil maken. Geniet van jouw glas heerlijk verfrissende ijsthee! Cheers!

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Zelf ijsthee maken: hoe doe je dat?"Laat een reactie achter