Zit er looizuur in thee?
Wij krijgen vaak de vraag of er looizuur in thee zit. En om deze vraag voor eens en altijd te beantwoorden, leek het ons een goed idee om deze blog te schrijven. Helemaal als je wat bekender bent in de theewereld, heb je misschien weleens gehoord dat iemand ‘looizuurarme’ thee verkoopt. Maar wat bedoelen ze hier eigenlijk mee? En wat is looizuur überhaupt? Antwoord op al je vragen met betrekking tot looizuur geven we je hieronder!
We moeten deze blog beginnen met te vertellen dat thee geen looizuur bevat. Maar waarom denken veel mensen dat dan wel? Dit komt door een slechte vertaling vanuit het Engels. (Ja, zo simpel is het…) In het Engels heet looizuur ‘tannic acid’. En in thee zit tannine. Er zijn mensen die denken dat dit hetzelfde stofje is en dat er daarom looizuur in thee zit, maar dit is niet zo. Tannic acid en tannine zijn namelijk twee totaal verschillende stoffen.
Looizuurarme thee is onzin
Dat er in thee looizuur zit is dus niet waar. Maar waarom kun je dan wel looizuurarme thee kopen? Heel simpel: dit is een truc van theeverkopers om jouw aandacht te trekken. Een slim verkooprucje. Meer is het niet. Hiermee proberen ze zich te onderscheiden van de rest, terwijl ze echt wel weten dat er per definitie geen looizuur in de thee zit. Wat ze zeggen is dus wel waar, alleen zeggen ze er niet bij dat iedere thee looizuurvrij is, wat natuurlijk niet helemaal eerlijk is.
Vaak wordt gedacht dat looizuur verantwoordelijk is voor de bittere smaak van thee. Dit klopt dus niet, omdat er geen looizuur in thee zit. De bittere smaak van thee wordt veroorzaakt door flavonoïden, wat een antioxidant is. De bittere smaak wijst dus eigenlijk op iets heel positiefs, dat er antioxidanten in de thee aanwezig zijn. Deze stof helpt het lichaam schadelijke stoffen op te ruimen, dus juist een goed teken als je thee een beetje bitter smaakt.
Wat doet tannine in thee?
Looizuur zit dus niet in thee. Dit is een verwarring tussen tannine en het Engelse woord voor looizuur ‘tannic acid’. We willen deze kans nog wel even aangrijpen om uit te leggen wat tannine precies doet. Tannine is namelijk een polyfenol die van invloed is op de structuur, kleur en smaak van de thee.
Hoeveel tannine er in de thee zit, dat verschilt echt per thee. Hoe sneller de thee geplukt wordt, hoe meer tannine de thee bevat. En ook de bodem waar de thee op groeit zorgt voor verschillen in de hoeveelheid tannine die er in thee zit. Zo zijn er Chinese regio’s waar thee groeit die nagenoeg tannine vrij is. Maar er zijn ook regio’s waar bijzonder veel tannine in de thee zit.
Een vuistregel die je kunt aanhouden is dat hoe meer tannine er in de thee zit, hoe intenser de geur, kleur en smaak is. Dus, meer tannine betekent vaak een bittere smaak en donkerdere kleur.
Ook de manier van zetten heeft invloed op het aantal tannines in je kop thee. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer tannines vrij kunnen komen. En hoe hoger de temperatuur van het water, hoe sneller de tannines vrijkomen. De tannines die in de theebladeren voor komen zorgen er dus ook voor dat je kop thee vaak wat bitterder wordt als je je thee lang laat trekken of even vergeet.
Foutje, bedankt…
Kortom, in thee zit per definitie geen looizuur. Dit is een fabeltje wat de wereld in is geholpen door een foute vertaling vanuit het Engels naar het Nederlands. Foutje, bedankt… Afijn, gelukkig weet je nu dat er geen looizuur in thee zit en ook dat looizuuvrije thee kopen nergens voor nodig is. Dit is gewoon een verkooptruc van theeverkopers. Alle thee is immers looizuurvrij! Daarnaast hebben we je nog even meegenomen in wat tannine doet in thee, en ook hoe je de hoeveelheid tannines in je thee kunt beïnvloeden. We hopen dat je hiermee weer helemaal op de hoogte bent–geniet van je volgende kop thee!