Zwarte thee is de bekendste en meest gedronken theesoort ter wereld. De thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant. In tegenstelling tot witte thee, groene thee en Rooibos thee wordt zwarte thee zwaarder bewerkt. Daardoor smaakt hij over het algemeen sterker en bevat hij meer cafeïne.
Zwarte thee kopen: bestel online de lekkerste thee
Zwarte thee is de bekendste en meest gedronken theesoort ter wereld. De thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant. In tegenstelling tot witte thee, groene thee en Rooibos thee wordt zwarte thee zwaarder bewerkt. Daardoor smaakt hij over het algemeen sterker en bevat hij meer cafeïne.
Hoe wordt zwarte thee gemaakt?
Zwarte thee is als enige populaire theesoort volledig geoxideerd. Na het plukken worden de thee-bladeren gedroogd met lucht. De slappe bladeren worden daarna uitgerold, gekneusd of in stukjes gesneden in een speciale machine. Bij zwarte thee volgt dan het oxidatieproces.
In een oxidatiekamer worden de gerolde theeblaadjes verwarmd. Toevoeging van lucht met een vochtigheidsgraad van 95% bepaalt de kleur en het uiteindelijk aroma van de thee. Het oxidatieproces stopt als de bladeren opnieuw worden verhit en gedroogd.
De mate van oxidatie bepaalt het soort thee. Groene thee wordt helemaal niet geoxideerd en zwarte thee juist volledig.
Wat zijn bekende soorten zwarte thee?
Nederlanders drinken het meeste zwarte thee. Bekende varianten zijn:
• Engelse melange: een mengsel van verschillende theesoorten.
• Ceylonthee: afkomstig uit Sri Lanka (Ceylon)
• Earl grey: wordt op smaak gebracht met bergamotolie
• Darjeeling: afkomstig uit de streek Darjeeling in de Indiase staat West-Bengalen
• Assamthee: wordt twee keer per jaar in India geplukt
• Lapsang souchong: heeft een rooksmaak, doordat hij wordt gedroogd boven een haardvuur
Zwarte thee bewaren
Het is belangrijk om zwarte thee goed te bewaren. Theebladeren zijn namelijk erg kwetsbaar en gevoelig voor geuren, vocht en warmte.
Zwarte thee kun je gemiddeld zo'n 2 jaar bewaren. Bewaar de losse thee bij voorkeur luchtdicht, op een koele en droge plek. Theeblikken zijn hier zeer geschikt voor. Zet de thee ook niet in het volle licht, want dan verkleuren de bladeren en verliezen ze hun smaak. Houd thee met verschillende smaken gescheiden. Zo voorkom je dat ze elkaars smaak overnemen.
Gezondheidsvoordelen van thee
Het drinken van zwarte thee heeft veel voordelen. Zo bevat het antioxidanten, die je beschermen tegen schadelijke stoffen in bijvoorbeeld rook, zonlicht en voeding.
Thee verlaagt ook de kans op hart- en vaatziekten. Mensen die meerdere koppen thee per dag drinken hebben ongeveer 30 procent minder kans op verkalking van de slagaders, blijkt uit onderzoek.
Zo zet je een goede kop thee
Aan de hand van deze stappen zet je een heerlijke kop zwarte thee:
1. Kook water in een waterkoker of fluitketel
2. Spoel je theekop om met kokend water. Hierdoor blijft de thee langer warm
3. Laat het kokende water iets afkoelen. Zwarte thee kun je het beste zetten bij 95 graden Celsius
4. Voeg de thee toe. Houd bij losse thee rekening met circa 2 gram per kopje
5. Laat de thee 3 tot 5 minuten trekken
6. Verwijder de theeblaadjes en geniet van je thee
Wat is het verschil tussen zwarte en groene thee?
Zwarte en groene thee worden gemaakt van dezelfde theeplant, de Camellia sinensis. Het verschil zit hem in de wijze waarop de blaadjes worden bewerkt.
Bij groene thee worden de bladeren nauwelijks tot niet geoxideerd en zwarte thee volledig. Groene thee heeft daardoor een mildere en lichtere smaak dan zwarte thee.